
UNIFORM INSPECTION PROGRAM 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

Reference:  BSX Policy Letter 23-02 (28 NOV 2023). 

 

Uniform Inspection Policy Related 
 

Q1:  Who can perform the uniform inspection? 
A:  Any Auxiliarist in an active elected office at any level.  The elected officer does not need to be in the 
member’s COLM.  
 
Q2:  Can an active-duty CG (e.g., OTO, DIRAUX) or an Auxiliary-appointed officer perform the inspection? 
A:  No.  Only Auxiliarists who are in an active elected office can perform the inspection. 
 
Q3: Does the inspection include the grooming standards? 
A: Yes. 
 
Q4: We have a member who does not attend meetings or functions. Is this member required to have a 
uniform inspection? 
A: Yes. A member may provide a photograph to the FC, VFC, or IPFC. For further guidance, please see 
paragraph 7.d.(2)(b) of BSX Policy Letter 23-02. 
 
Q5:  Can I self-certify that I have completed the inspection? 
A:  No. An elected officer must conduct the inspection. 
 
Q6:  Is there a form to collect and report the information? 
A:  No.  
 
Q7:  Does a member have to pass the inspection for the inspection to be considered complete? 
A:  Except where policy requires it for augmentation, members do not need to “pass” the inspection for 
the inspection to be considered complete. However, deficiencies noted during the inspection are 
expected to be corrected before the next wearing of the uniform. 
 
Q8: If a member has worn a uniform at any point, even if they no longer wear one, or if a member does 
not own an Auxiliary uniform nor wears the Blue Blazer uniform, are they still allowed to request an 
exemption from the inspection? 
A:  Yes. 
 
Q9:  Can the AWU uniform be worn for the inspection? 

https://wow.uscgaux.info/content.php?unit=BX-GROUP


A:  Wearing the AWU for the inspection is only applicable and valid for data entry if the member wears 
the AWU due to body type sizing issues for other uniforms. 
 
Q10:  I still need to complete an inspection during 2024.  Do I have to complete the inspection to stay 
out of REYR? 
A:  Yes. Annual inspection counts as a yearly currency maintenance task for all Auxiliary Competencies. 
 
Q11: If a member holds no competencies, is the member required to undergo an inspection? 
A: If the member wears an Auxiliary uniform, yes, an inspection must be completed. 
 

AUXDATA Related 
 
Q12:  Where is the uniform inspection information recorded, and what information is entered? 
A:  Every Auxiliarist’s Member Detail page in AUXDATA has been updated with fields for reporting 
uniform inspection information. “Uniform Exempt” is a checkbox that identifies when a member is 
exempt from having a uniform inspection. “Uniform Last Inspected” is a date field to use, when 
applicable, to record the Member’s most recent uniform inspection date. 
 
Q13:  Who can enter the uniform inspection information into AUXDATA? 
A:  Any Auxiliarist in an active elected office or active Information Services staff officer position at any 
level can enter the information.   
 
Q14:  Can active-duty CG (e.g., OTO, DIRAUX) record the uniform inspection information? 
A:  No.  Active-duty CG can only view the fields, they cannot edit the fields. 
 
Q15:  Can I record the completion of my own inspection in AUXDATA? 
A:  No.  Auxiliarists, including elected and IS officers, cannot edit uniform inspection fields on their 
records. 
 
Q16: How is the information entered? 

● Step 1: In AUXDATA, navigate to the Member record you wish to update. 
● Step 2: Find the uniform inspection fields in the Member Record Detail section. At the time of 

this communication, the fields are found at the bottom of the right-hand column in the main 
section of the Member record. 

● Step 3: Save the Member Record after entering the information you updated. 

 
Q17:  Is there a competency or a task associated with the completion of the inspection? 
A:  No. 
 

Q18:  Can a group of inspections (e.g., DTRAIN) be entered in bulk? 
A:  No, there is no bulk upload.  


